Proglašena najbolja vina u sklopu Međunarodne izložbe „Križevačkih goric“ 2022. i održana 9. Večer vina i čvaraka

U subotu 4. lipnja 2022. godine održano je proglašenje rezultata i dodjela medalja u sklopu Međunarodne izložbe „Križevačkih goric“ 2022. Sudionike natjecanja i posjetitelje pozdravio je predsjednik Udruge vinogradara i vinara ”Bilikum” Denis Maksić, koji je pohvalio angažman članova udruge na organizaciji izložbe, ali i cjelokupni rad na raznim događanjima i manifestacijama tijekom godine. Pohvalama se pridružio župan Darko Koren, koji je zajedno s gradonačelnikom Marijem Rajnom otvorio izložbu, naglasivši važnost kontinuiranih edukacija vinogradara i vinara i ulaganja u ljudske resurse. Medalje i priznanja dodijelio je gradonačelnik Rajn, istaknuvši da će Grad i dalje nastaviti aktivno podržavati lokalne vinare kroz potporu događanjima i manifestacijama, edukacije i osiguravanje dodatnih sredstava za razvoj vinskog turizma prijavnom na natječaje financirane iz EU fondova.

Na izložbu je pristiglo 139 uzoraka, a dodijeljena su 2 velika zlata, 30 zlata, 63 srebra, 29 bronci i 4 priznanja. Šampion izložbe je vino Kleščec od prezrelog grožđa (autohtono) OPG Dragutina Kamenjaka. Šampion „Križevačkih goric“ su vina Kleščec od prezrelog grožđa (autohtono) OPG Dragutina Kamenjaka i Chardonnay Tomice Podhraškog. Najbolje vino pristiglo izvan Republike Hrvatske je Zeleni Vetlinac od Kranicz Laszla.

Gradonačelnikovim vinom proglašena su najbolje ocijenjena vina, i to: OPG Dragutin Kamenjak – Kleščec (bijelo autohtono) i Traminac te OPG Denis Bužić – Pinot crni.

Po završetku proglašenja rezultata izložbe počeo je program 9. po redu Večeri vina i čvaraka, gdje su se predstavili vinari s Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec, vinari iz Udruge ‘Bilikum’, koja je pružila i tehničku pomoć u organizaciji ove manifestacije, te mađarski vinari s Vinske ceste Villány-Siklós. Uz glazbeno-zabavni program, čvarke i pogačice, druženje s hrvatskim i mađarskim vinima potrajalo je do dugo u noć, a događanje je okupilo do sada najveći broj – preko 900 posjetitelja.

Večer vina i čvaraka je događanje kojim se građanima Križevaca i okolice, turistima, gostima i posjetiteljima Križevačkog velikog spravišča cilja približiti vinogradarsku tradiciju i vinske običaje križevačkoga kraja uz promociju vina lokalnih vinara, a njena je posebna vrijednost u zajedništvu registriranih vinara i vinara hobista, koji kroz Udrugu ‘Bilikum’ i suradnju s Gradom Križevcima rade na razvoju vinarstva i vinskog turizma.

Ova manifestacija održana je u okviru projekta ‘Cross-border-wine routes 2’, koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u razdoblju od 01.09.2020. godine do 31.08.2022. godine.

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.

Priopćenje-Izložba vina i Večer vina i čvaraka

Objava Proglašena najbolja vina u sklopu Međunarodne izložbe „Križevačkih goric“ 2022. i održana 9. Večer vina i čvaraka pojavila se prvi puta na Grad Križevci.