Program za djecu, podjela vola, povijesne postrojbe, Večer vina i čvaraka i brojna druga događanja na 2. danu Križevačkog velikog spravišča

Drugi dan 54. Križevačkog velikog spravišča obilježila su brojna događanja. Jutro je krenulo s još jednom akcijom spretnosti u vožnji u kojoj su sudjelovala djeca križevačkih dječjih vrtića, a u organizaciji AMK „Križevci. Održana je i javna edukacija djece o oralnom zdravlju i higijeni kroz projekt „Zubić“ u organizaciji dr.med.dent. Sare Krog. Održane su i Križevačke stare igre – zabavne igre za odrasle i djecu prema drevnim pravilima u organizaciji Zajednice športskih udrugu Križevci.
Pučko otvoreno učilište Križevci, Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci, udruge P.O.I.N.T. i Perzeidi na prostoru ljetne pozornice održali su Dječju spraviščijadu znanosti i kulture koja je uključila predstavu Kolibrića, čajanke uz pričanje priča, oslikavanje parkirališta motivima Spravišča i planeta, promatranje Sunca i sajam knjiga.
Centar grada ispunili su old timer automobili i motocikli koji su zainteresirali brojne posjetitelji dok je Križevački likovni krug i ove godine organizirao izložbu svome gradu i mini koloniju članova KLK-a.
Bio je tu i raznovrsan program u sklopu KUFER festivala koji se odvijao na prostoru Nemčićevog trga, a okupio je brojne roditelje i djecu.
S obzirom da predstava o Pomirbi kalničkih šljivara i križevačkih purgera uključuje svatove i svatovskog vola, u centru grada od petka se pekao svatovski vol koji je podijeljen u subotu. Vola su pekli i podijelili pripadnici DVD-a Lemeš Križevački, a ukupno je podijeljeno 700 porcija vola. Dok su posjetitelji degustirali vola, KUD Križevci s tamburašima organizirao je Štatutarnicu koja je uključivala zdravice prema štatutima i druženje s likovima iz predstave Pomirba. Održan je još jedan Poohfest – nastup puhačkih orkestara u kojem su uz domaćine, Gradski puhački orkestar Križevci, sudjelovali i Gradska limena glazba Petrinja i DVD Petrovsko Špoljari. Križevačke mažoretkinje i ovog su puta održale program pod nazivom Rasplesane Križevačke mažoretkinje i predstavile svoje koreografije.
U centru grada okupile su se brojne povijesne postrojbe u organizaciji Križevačke djevojačke straže, upriličena je predaja prijavka zamjeniku gradonačelnika Danijelu Šašku te potom pucanje iz topa. Drugi dan Križevačkog velikog spravišča završio je s već tradicionalnom Večeri vina i čvaraka, koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša, vatrenim showom „Las Calaveras“, LOOP Cirkus i Cirkultura te nastupom DJ-a Marija Kovača.
Cijeli fotogaleriju možete vidjeti na Facebook stranicama Grada Križevaca i Križevačkog velikog spravišča.