Predstavom Ponovno svađa i koncertom Dražena Zečića završilo ovogodišnje Križevačko veliko spravišče

Najveća manifestacija grada Križevaca, 55. Križevačko veliko spravišče završilo je u nedjelju, 4 lipnja. Tradicionalno kako priliči Spravišču, križevački purgeri i kalnički šljivari zatvorili su manifestaciju ponovnom svađom i obećali da će se pokušati pomiriti ponovno sljedeće godine.  Nakon toga uslijedio je koncert poznatog izvođača Dražena Zečića koji je okupio velik broj posjetitelja. Uz prethodno spomenuto, treći dan Spravišča bio je obilježen brojnim događanjima kao što su keramičarska radionica izrade bilikuma uz voditeljicu Kristinu Vuković i dnevno promatranje neba uz članove Astronomskog društva Perzeidi Križevci. Lovci su i ove godine pripremali lovački paprikaš koji je podijeljen brojnim posjetiteljima na Strossmayerovom trgu. U sklopu KUFER festivala održana je predstava Cirkorame – „Duo Šmizla“, te vatreni show Vodorige – „Mad Sun Rises“.

Održana je tradicionalna Štruklijada na kojoj je sudjelovalo 19 mjesnih odbora i gradskih četvrti, a prijelazni pehar i prvo mjesto, po izboru publike, osvojila je Gradska četvrt Gornji grad, drugo mjesto zauzeo je Mjesni odbor Erdovec, dok je treći bio Mjesni odbor Bukovje Križevačko. Svim sudionicima gradonačelnik Mario Rajn uručio je zahvalnice i poklon pakete, a najboljim ekipama pripali su i poklon bonovi tvrtke Poljocentar d.o.o. koja je ujedno bila i pokrovitelj Štruklijade. Poklon bonove je ispred tvrtke Poljocentar d.o.o. najboljima uručila voditeljica marketinga Antonija Štriga.

Osim prethodno spomenutih, na Štruklijadi su sudjelovali mjesni odbori Bojnikovec, Vojakovac, Brckovčina, Većeslavec, Poljana Križevačka, Cubinec, Pavlovec Ravenski, Veliki Potočec, Majurec, Gračina, Kloštar Vojakovački, Podgajec, Prikraj Križevački, Glogovnica i Carevdar te gradska četvrt Centar.

Nakon Štruklijade, po prvi puta održana je i Gvercijada. Posjetitelji Mednog kutka imali su priliku kušati i ocijeniti gverc članova Pčelarskog društva Križevci, te su na Gvercijadi dodijeljene nagrade pobjednicima 1. Hrvatskog ocjenjivanja gverca Križevci, ali i nagrade posjetiteljima trodnevnog Mednog kutka.

Diplome u kategoriji „Križevački gverc“ osvojili su OPG Josip Koščak, Marinko Čavlović i Ivan Herceg, u kategoriji „Amritan“ diplome su uručene Milivoju Ostroškom,  Denisu Škrnjugu i Ivanu Škledaru, dok su u kategoriji „Ambrozijan“ diplome uručene Mati Ragužu, Luki Mustiću i Zoranu Ježiću. Titulu „Gverc godine“ odnio je OPG Josip Koščak kao ukupni pobjednik 1. Hrvatskog ocjenjivanja gverca Križevci

Kulturno-umjetničko društvo „Križevci“ organiziralo je još jedan program „Europa pleše u Križevcima“ na kojem su nastupili KUD „Zmaj od Bosne“ Gradačac, KUD Furjecske Nagyatad, Maksimirske mažoretkinje (Plesna skupina Maksimirske laste) i domaćin, KUD „Križevci“.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ožujsko pivo, zlatni pokrovitelj tvrtka Radnik d.d., srebrni Erste banka, a financijsku podršku pružili su i: Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., Kašik d.o.o., KTC d.d., Trgo-agencija d.o.o. i TEHNODIV-SERVIS vl. Davora Popovića te Komunalno poduzeće d.o.o.

Redatelj ovogodišnje predstave bio je Jan Kerekeš.

Cijelu galeriju fotografija potražite na Facebook stranici Križevačkog velikog spravišča i Grada Križevaca.