Večer vina i čvaraka

Drage Križevčanke i Križevčani, dragi gosti i posjetitelji,
Grad Križevci Vas sa zadovoljstvom poziva na tradicionalnu, 9. po redu

VEČER VINA I ČVARAKA

koja će se održati u sklopu 54. Križevačkog velikog spravišča
u subotu 4. lipnja 2022. godine s početkom u 20,00 sati
u dvorištu Porezne uprave u Zakmardijevoj ulici u Križevcima

Posjetitelji će, uz glazbeno-zabavni program i neizostavne čvarke, moći kušati proizvode članova Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec i članova Vinske ceste Villány-Siklós.

O večeri vina i čvaraka

Večer vina i čvaraka prvi je puta održana 14. lipnja 2013. godine, kao dio projekta ”Od vinogradarske tradicije do vinskog turizma, skraćenog naziva ”Cross-border wine routes”, odnosno ”Prekogranične vinske ceste”, kojega su provodili Grad Križevci, kao glavni korisnik, odnosno nositelj projekta, u suradnji s mađarskim partnerima Vinskom cestom Pecs-Mecsek iz Pečuha te Mescek udrugom vinskih podruma iz Mecseknadasda.

Manifestacija je osmišljena s ciljem da se građanima Križevaca i okolice, turistima, gostima i posjetiteljima Križevačkog velikog spravišča približi vinogradarska tradicija i vinski običaji prigorskoga kraja te predstave članovi tada buduće vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec, čije je osnivanje planirano u okviru projekta, a iste godine u rujnu je i realizirano.

Kako su događanja povezana s kušanjem i prezentacijom vina često organizirana kao tzv. ”wine&cheese” manifestacije, Grad Križevci je prilikom planiranja projekta ovu enološko-gastronomsku kombinaciju prilagodio lokalnoj tradiciji te osmislio događanje koje u prvi plan stavlja prezentaciju lokalnih vina, dok su sir zamijenili čvarci kao poznati gastro specijalitet.

Večer vina i čvaraka već je prve godine izvrsno prihvaćena kod posjetitelja Spravišča – naime, događaj je u samo 3 sata posjetilo preko 400 posjetitelja. S obzirom na odličan odaziv, manifestacija se nastavila organizirati sve do danas te je s vremenom prerasla prostor atrija Likovne galerije u kojemu je prvotno organizirana i preselila u dvorište Porezne uprave.

Kako broj posjetitelja raste iz godine u godinu, uz izuzetak prošle, pandemijske godine kada je manifestacija održana u nešto manjem obujmu, vjerujemo da nas u budućnosti čeka još mnogo Večeri vina i čvaraka te se radujemo vašem dolasku!

Prva Večer vina i čvaraka, 14. lipnja 2013. godine

O projektu ”Prekogranične vinske ceste 2”

Večer vina i čvaraka održava se u okviru projekta ”Cross-border-wine routes 2”, odnosno ”Prekogranične vinske ceste 2” koji je odobren za sufinanciranje od strane Europske unije u okviru Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. godine, a provode ga glavni korisnik Grad Križevci i projektni partner Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. u razdoblju od 01.09.2020. godine do 31.08.2022. godine.

Glavni cilj projekta je stvaranje prepoznatljive slike prekogranične regije Mađarska-Hrvatska kao vinske regije kroz daljnji razvoj, pozicioniranje i brendiranje postojećih vinskih cesta Križevci-Kalnik-Orehovec i Villány-Siklós, čime se osigurava porast njihove atraktivnosti i rast turističkih kapaciteta, radi generiranja porasta broja posjetitelja u regiji, produženja njihovog boravka i povećanja potrošnje, a njegova ukupna vrijednost iznosi 399.771,57 EUR.

Pozivnica

Objava Večer vina i čvaraka pojavila se prvi puta na Grad Križevci.