U petak, 02. lipnja počinje 55. Križevačko veliko spravišče

U znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana „Križevačko veliko spravišče“ i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.

Svečano otvaranje manifestacije uz povorku održat će se

2. lipnja (petak) 2023. godine u 20:30 sati
Hotel Kalnik – Strossmayerov trg, glavna pozornica, Križevci

U povorci će sudjelovati preko 200 sudionika, od kulturno-umjetničkih društava, Križevačke djevojačke straže i Križevačkih mažoretkinja pa do glumaca Spravišča i ostalih uzvanika. Nakon povorke, kreće tradicionalna predstava u kojoj će gradonačelnik Mario Rajn predati ključ grada na tri dana varoškom sucu.

U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, gradom voze kočije, a posjetitelji mogu organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Jana Kerekeša, a ide u dva dijela – započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima, a ove godine novost u programu je kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje Gvercijada. Bit će tu i priprema lovačkog paprikaša koji će se dijeliti u nedjelju. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Očekuje se i velik broj izlagača s raznovrsnom ponudom.

Manifestaciju prate brojna kulturna događanja: nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste. U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih izvođača. U petak, 2. lipnja nastupiti će Marko Kutlić, u subotu, 3. lipnja Klapa Iskon te Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja Dražen Zečić.

Cjelokupni program događanja dostupan je ovdje: https://www.spravisce.com/program/

Cjelokupnu legendu o Spravišču pročitajte ovdje: https://www.spravisce.com/o-spraviscu/

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ožujsko pivo, zlatni pokrovitelj tvrtka Radnik d.d., srebrni Erste banka, a financijsku podršku pružili su i: Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., Kašik d.o.o., KTC d.d., Trgo-agencija d.o.o. i TEHNODIV-SERVIS vl. Davora Popovića te Komunalno poduzeće d.o.o.