Počela je najveća turistička manifestacija 55. Križevačko veliko spravišče

Večeras 2. lipnja 2023. godine svečanom povorkom kroz centar grada i predajom ključa grada varoškom sucu otvorena je manifestacija 55. Križevačko veliko spravišče.

U povorci je sudjelovalo preko 200 sudionika iz Križevačke djevojačke straže, Križevačkih mažoretkinja, Gradskog puhačkog orkestra, KUD-a Križevci i Prigorje, Kulturno umjetničke udruge Potkanički kraj, Potkalničkih plemenitaša i glumaca predstave te gostiju Spravišča.

Na početku tradicionalne predstave o pomirbi kalničkih šljivara i križevačkih purgera, koja se ove godine odvija pod redateljskom palicom Jana Kerekeša, gradonačelnik Mario Rajn predao je ključ grada na tri dana Varoškom sucu Stjepanu Palijanu. „Gradom će zavladati veselje, zabava i smijeh uz zdravice po Štatutima. Vjerujem da su ključevi u dobrim rukama i da će uspjeti razriješiti sve razmirice do nedjelje. Pozivam sve da nam se pridruže i uživaju u bogatom programu. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji“, rekao je gradonačelnik.

Križevački štatuti su skup jedinstvenih pravila i regula ponašanja u veselim društvima uz razne vinske svečanosti. Zagovaraju ponajprije veselje i radost u dobrom društvu gdje se šire prijateljstva i dobri međuljudski odnosi, ali izričito upozoravaju da se konzumiranje vina i žestokih pića čini s razumom, jer sve što se radi preko mjere nije dobro ni za pojedinca, a ni društvo. To su jedina pisana pravila lijepog ponašanja za stolom, koja se spominju još od 18. stoljeća bez kojih je prava zabava i veselica bila teško zamisliva. Prema Štatutima, u svakom se društvu moraju održati tri zdravice: „zdravica domovini, pajdašiji i lepšem spolu“, a pri izgovaranju se njegovao stari, „cifrasti“, način govorenja. Za piće se redovno koristi posuda zvana bilikum – svaka posuda iz koje se pije zdravica u čast dolaska u nečiju kuću.

Otvorenju su prisustvovali saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem, domaćin gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenikom Danijelom Šašom, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar s vijećnicima, gosti iz prijateljskih gradova Pag, Općina Čitluk, Rijeka i Vrbovca, načelnici općina Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec te predstavnici brojnih pokrovitelja.

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima, a ove godine novost u programu je kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje Gvercijada. Bit će tu i podjela lovačkog paprikaša u nedjelju, a bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Ove godine okupio se velik broj izlagača s raznovrsnom ponudom.

U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih izvođača. Večeras nastupa Marko Kutlić, u subotu, 3. lipnja Klapa Iskon te Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja Dražen Zečić.

Cjelokupni program događanja dostupan je ovdje: https://www.spravisce.com/program/

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ožujsko pivo, zlatni pokrovitelj tvrtka Radnik d.d., srebrni Erste banka, a financijsku podršku pružili su i: Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., Kašik d.o.o., KTC d.d., Trgo-agencija d.o.o. i TEHNODIV-SERVIS vl. Davora Popovića te Komunalno poduzeće d.o.o.