Na konferenciji za medije predstavljen program 55. Križevačkog velikog spravišča

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je ovogodišnji bogat program 55. Križevačkog velikog spravišča te upućen poziv svima da posjete ovu manifestaciju.

„Naša najstarija manifestacija priča priču o našem gradu i njegovoj povijesti na koju smo iznimno ponosni. Zahvaljujem svima koji će sudjelovati u organizaciji na trudu i energiji koju daju kako bi sve bilo onako kako to zapovijedaju Križevački štatuti“, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel.

Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima. „Ove godine smo se trudili da, uz tradicionalne, donesemo neka nova osvježenja u program. Jedna od njih, uz našu Štrukijadu, je Gvercijada, kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje. A novost su i brojni popratni zabavni sadržaji koji će se odvijati na brojnim mjestima. U goste nam dolaze povijesne postrojbe Hrvatske vojske koje se predstavljaju uz pucanje topa na Strossmayerovom trgu“, najavila je direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš. U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih izvođača pa će tako u petak, 2. lipnja nastupiti Marko Kutlić, u subotu, 3. lipnja Klapa Iskon te Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja Dražen Zečić.

 

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca, a svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih show-ova. Velik je interes izlagača pa se očekuje njihov do sada najveći broj.

 

U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta, predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Jana Kerekeša, a ide u dva dijela – započinje u petak i nastavlja se u nedjelju kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora. „Amateri često pristupaju nastupu s puno više volje i srca pa mi je drago da sam ove godine dio amatera na Spravišču. Glumci žive svoje likove od samog početka pripreme predstave i spremni su. Svaki dan dodajemo neke nove sitnice i mogu vam najaviti da vas očekuje vrhunska zabava. Više ćemo se fokusirati na Štatute i regule, zdravice i interakciju. Svađa može potrajati nekoliko dana pa budemo vidjeli kako će sve završiti“, istaknuo je uz šalu redatelj predstave Jan Kerekeš.

Uz obilježavanje 75 godina postojanja naše tvrtke, zadovoljstvo nam je da ponovno možemo biti jedan od pokrovitelja ove manifestacije. Zajednički rastemo i gradimo se. Spravišče je postalo dio života ovog grada i prilika da se Križevčani okupe sa gostima u želji za očuvanjem kulture i tradicije“, rekao je tajnik Uprave tvrtke Radnik d.d. Darko Jambreković ispred zlatnog pokrovitelja Spravišča.

Cjelokupni program događanja dostupan je ovdje: https://www.spravisce.com/program/

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ožujsko pivo, zlatni pokrovitelj tvrtka Radnik d.d., a financijsku podršku pružili su i: Koprivničko-križevačka županija, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Cenzig Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., Kašik d.o.o., KTC d.d., Trgo-agencija d.o.o., TEHNODIV-SERVIS vl. Davora Popovića i Komunalno poduzeće d.o.o.