Vatrometom i koncertima završilo 52. Križevačko velikog spravišče

Najveća turistička manifestacija ovoga kraja, 52. Križevačko veliko spravišče svečano je zatvoreno u nedjelju, 9. lipnja vraćanjem ključa grada gradonačelniku Mariju Rajnu, vatrometima i koncertima.
Ove godine svakako je očekivanja nadmašila tradicionalna predstava o kalničkim šljivarima i križevačkim purgerima koju je pripremila nova redateljica Petra Radin, a predstava je po prvi puta izravno uključila posjetitelje, pa je tako publika sjedila za stolovima i zajedno s glumcima sudjelovala u zdravicama po Križevačkim štatutima.
Interaktivna je bila i ovogodišnja Štruklijada na kojoj je sudjelovalo ukupno 24 mjesnih odbora i gradskih četvrti s oko 2000 štruklov, a žiri je bila publika koja je uz besplatnu degustaciju glasala za najbolje štruklje. Uz Štruklijadu, posjetitelji su mogli uživati u najboljim domaćim pivama na Pivišću, kao i najboljim vinima na Večeri vina i čvaraka. Također, za fina jela pobrinula su se lovačka društva Sveti Hubert i Ruševac koji su besplatno počastili posjetitelje, a Spravišče nije prošlo ni bez vola kojeg je osigurao Grad Križevci.
Održan je i niz programa za djecu i to u sklopu Kufer festivala kojeg je organizirala Udruga K.V.A.R.K., te u sklopu programa Pučkog otvorenog učilišta Križevci.

Puno pažnje privukao je Sejmeni dan koji je organiziralo KUD „Prigorje“, a gdje su prikazani stari običaji poput ruženja kukuruza, čijanja perja, pranja veša, pečenja kruha i mlinaca i slično. Nadalje, za kulturno-umjetnički program pobrinulo se Kulturno-umjetničko društvo Križevci te njihovi gosti iz susjednih zemalja, a nastupile su i Križevačke mažoretkinje te Udruga Matice umirovljenika. Održano je i natjecanje pjevača amatera na kojem je svoje snage odmjerilo deset natjecatelja, a prvo mjesto i nagrada od 1500 kuna pripalo je Teni Kiš, drugo mjesto i nagrada od 1000 kuna pripalo je Doroteji Čvagić i Leonardu Ivančiću dok je treće mjesto i nagradu od 500 kuna osvojila Lana Trempetić.
Posjetitelji su mogli vidjeti brojne povijesne postrojbe koje je okupila Križevačka djevojačka straža te vidjeti pucanje iz topa.
Kao i svake godine održan je i niz sportskih programa za koji su se pobrinuli križevački nogometaši, boćari, košarkaši, Društvo sportske rekreacije Križevci, a po prvi puta održana je biciklistička utrka ulicama grada „Kriterij Križevci“ koja je okupila oko stotinjak biciklista.
Posjetitelji su mogli uživati u nastupima Željka Bebeka, Nene Belana i Fiumensa, Gustafa, Kids from the sky i Crnog perja.
Sve zajedno ovogodišnje Križevačko veliko spravišče posjetilo je oko 50 000 posjetitelja koji su u tri dana mogli uživati u bogatom programu u organizaciji Grada Križevaca i Turističke zajednice grada Križevaca.
Pokrovitelji 52. Križevačko velikog spravišča bili su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Zagrebačka pivovara, Radnik, KTC, Podravka, Instruktažni centar, Komunalno poduzeće, Modni salon Ana, Sava osiguranje, Nord Pogoni, Poliklinika Medikadent, Robin trgovine, Strojrem, Strojomehanika Škledar, Tehnodiv servis, DS Elektro i Poljocentar.

Objava Vatrometom i koncertima završilo 52. Križevačko velikog spravišče pojavila se prvi puta na Grad Križevci.